Nu mai port armă. Ajunge o telecomandă

AI-Arms
traducerea din engleză a acestui articol

Într-o scrisoare deschisă, peste 1000 de oameni de știință și experți din domeniul inteligenței artificiale precum și alți 800 de susținători incluzând cofondatorul Apple Steve Wozniak, Noam Chomsky de la MIT, fizicianul Steven Hawking și omul de afaceri din domeniul tehnic Elon Musk avertizează că deschiderea unei curse a înarmărilor folosind inteligență artificială nu este o idee bună și că trebuie prevenită printr-o interzicere a armamentului ofensiv autonom lipsit de control uman eficient.

Conform scrisorii, inteligența artificială ar putea constitui armament total autonom, ieftin și ușor de produs în masă, precum dronele înarmate, în scurt timp prin piața neagră în mâinile teroriștilor, dictatorilor doritori de control strict al populației și comandanților de oști dorind purificare etnică. Astfel, ele trebuie interzise înainte de a deveni realitate.

„Întrebarea cheie pentru umanitate astăzi este dacă va începe crearea de asemenea arme sau dacă o va preveni. Dacă o mare putere militară va merge înainte cu dezvoltarea lor, o cursă a înarmărilor va deveni inevitabilă și cu un singur sfârșit evident: armele autonome vor deveni kalașnikov-urile viitorului.” Scrisoarea reprezintă un efort de a descuraja guvernele lumii să dezvolte sisteme de armament cu capacități ofensive ce pot opera în afara intervenției umane.

În trecut, Musk a comparat inteligența artificială cu „trezirea unui demon” care ar putea fi „mai periculoasă decât armele nucleare”. Hawking a formulat îngrijorări similare, opinând că inteligența artificială ar putea însemna „sfârșitul seminției omenești”.

Semnatarii au subliniat că problema nu constă în inteligența artificială în sine, ci în abuzul și proasta ei utilizare. „Luăm un automobil autonom, îi schimbăm câteva linii de cod și îl transformăm într-o armă cu telecomandă”, spune Toby Walsh, profesor de inteligență artificială la Universitatea de Sud a Țării Galilor și unul din inițiatorii scrisorii.

Walsh crede că inteligența artificială ar putea conceptualiza operațiuni armate mai curate, chirurgicale. „Personal, sunt împotriva acelor tehnologii care pretind că pot face război mai curat, chirurgical. Prefer să privesc războiul ca pe ceva sângeros și brutal, îngrozitor și întotdeauna o soluție de ultimă instanță”, spune el.

Scrisoarea, care se dorește a coincide cu Conferința Internațională Comună despre Inteligență Artificială din Buenos Aires, trece în revistă beneficiile și inevitabilitatea inteligenței artificiale. Grupul a decis să creeze scrisoarea și să caute semnatari după ce posibilitatea unei interziceri la nivelul Națiunilor Unite și al Convenției de la Geneva a fost întrevăzută de către oameni de știință și cercetători.

„Armamentul autonom este ideal pentru asasinate, destabilizări de națiuni, subjugări ale unor populații și ucidere selectivă a unui anumit grup etnic. De aceea, credem că o cursă a înarmărilor folosind inteligența artificială nu ar fi un beneficiu pentru umanitate. Sunt mai multe feluri în care inteligența artificială ar putea face câmpul de luptă mai sigur pentru ființele umane, în special civili, fără a constitui o unealtă de ucidere. Credem că inteligența artificială are un mare potențial de a servi în beneficiul umanității în multe feluri și că acesta este de fapt scopul acestui domeniu de cercetare”, subliniază scrisoarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s