Easter Question – Intrebare de Paste pentru crestini

gizaz
My dear Christian friends,
Easter has just passed, it was totally awesome,
Really astonishing euphoric ceremony, grateful for that,
Still, need to ask you this question, fresh in my mind:
If Lord Jesus is the way, truth and the life,
What happens with those who couldn’t have possibly known Him?
What about those who lived before Him?
For those born before Him,
Is it really fair to say that that their life bore no meaning?
Might have Jesus been active before being born,
As stated in John’s gospel, at the beginning it was the Word,
Is He the Word? In all languages? All communication?

Dragii mei prieteni crestini,
Dupa o seara nemaipomenita, pentru care sunt recunoscator,
Inclusiv ceremonia de Paste, pe care am absorbit-o euforic,
Sunt dornic sa va adresez urmatoarea intrebare:
Daca domnul Iisus este calea, adevarul si viata, atunci
Ce se intampla cu cei care nu L-au putut cunoaste,
Cei nascuti inaintea Lui?
Chiar nu puteau avea niciun sens pentru ca Iisus nu existase inca?
Cel mai degraba poti intelege ca Iisus a existat inainte sa se fi nascut,
Asa cum scrie in evanghelia dupa Ioan, la inceput a fost cuvantul,
Hristos este Cuvantul? Din toate limbile Pamantului?
Toata comunicarea lumii?

10 comentarii

 1. Pai sincer prietenu meu pseudocrestin raspunsul l-ai stii deja daca ai citi niste carti bisericesti sau ai avea interesul sa te uiti la o conferinta, doua si sa fie si una aleasa pe tematica. Ideea este ca Iisus s-a coborat in iad cand s-a rastignit pe cruce si a rupt pecetea celor ce erau prinsi acolo fara cale de scapare si fara cale de mantuire. Inseamna ca nu ai auzit nimic de la slujba daca pui intrebarea asta, cu tot cu sentimentul tau pseudo euforic. Mai citeste, mai cauta si nu mai pune intrebari pseudocapcana ca lenea nu e asa mortala. Cu drag, un prieten crestin. P.s. Cuvantul se refera la puterea creatoare si instantaneitatea cu care se manifesta realitatea la Cuvantul Sau. E tarziu si sunt putin dezamagit de superficialitatea ”articolului” pe care oricum l-am vazut random pe fb. Mai cauta.

  1. Hristos a venit sa ‘elibereze’ pe toti. Pentru cei de inaintea nasterea Lui erau si sunt judecati dupa constinta (alegerea binele sau raului, constinta nu greseste niciodata). Religia evreiasca era si este de baza religiei crestina, Crestini sunt evrei ‘dezvoltati’. 🙂

  2. 20 For since the creation of the world his invisible attributes – his eternal power and divine nature – have been clearly seen, because they are understood through what has been made. So people are without excuse.
   21 For although they knew God, they did not glorify him as God or give him thanks, but they became futile in their thoughts and their senseless hearts were darkened.
   22 Although they claimed to be wise, they became fools
   23 and exchanged the glory of the immortal God for an image resembling mortal human beings or birds or four-footed animals or reptiles.

 2. 11 For there is no partiality with God.
  12 For all who have sinned apart from the law will also perish apart from the law, and all who have sinned under the law will be judged by the law.
  13 For it is not those who hear the law who are righteous before God, but those who do the law will be declared righteous.
  14 For whenever the Gentiles, who do not have the law, do by nature the things required by the law, these who do not have the law are a law to themselves.
  15 They show that the work of the law is written in their hearts, as their conscience bears witness and their conflicting thoughts accuse or else defend them,
  16 on the day when God will judge the secrets of human hearts, according to my gospel through Christ Jesus…. ” e din epistola lui Pavel catre Romani; destul de clar, zic eu ..

   1. Defineste ce inseamna om „cuminte” 🙂 Sau cum poate unul citi ce-i „scris in inima noastra” 😀

    A folosi logica prezentului pentru a dezbate o teza formulata in antichitate e un pic copilaresc.. ai mei 2 bani.

    Nu credea Aristotel ca Pamantul e in mijlocul universului? Bazat pe observatiile de care erau capabili, cele 55 de sfere celeste erau cea mai buna explicatie ce se putea da.

    In plus, a lua ad-literam scripturile unei religii e la fel de intelept, indiferent ca o crezi sau o critici. O problema acuta a religiilor actuale este incapacitatea de a reactualiza aceste „scripturi” din motive diverse, variind de la autoritate pana la structuriile sociale – ce necesita o revolutie pentru a exercita schimbari..

    Nu se poate aplica acelasi lucru credinciosilor in cele ale stiintei in prezent? Exista o gramade de teme stiitifice in care parerile si interesele castiga in pofida faptelor. De ce nu reformam sistemul economic, politic sau educational!! ca doar avem stiinte politice, economice iar sistemele existe sunt clar deficitare? Pentru ca nimeni nu vrea sa faca valuri pana cand chiar nu se mai poate – ceea ce de obicei devine sansa de a avea o aceeasi Marie dar acum cu o foarte diferita palarie, ceea ce trebuie sa multumeasca oamenii o vreme.

   2. Cumintenia este actualitatea, traitul in prezent si nu in desertaciunea vreunui vis.

    Ce-i scris in inima se poate intrezari nu doar de catre apartinator. Toti incearca ascunderea la un anumit moment, de parca filele si cartile nu pot fi actualizate. Obisnuinta secretului, zadarniciei, falsului si lenei.

    Pe langa falsul grosolan al lui Aristotel cu centrul universului, a mai ramas totusi ceva din masura tuturor lucrurilor? Un referendum global in legatura cu problema stringenta a miscarilor astrale?

    Reactualizarea e mult prea frecventa in domeniul religiei. Noutatea lui Hristos nu mai poate veni de la vreo scriptura, ci numai de la fapte necunoscute, nedocumentate, nescrise. Sistemul de operare al bisericilor crestine a tinut pasul cu evolutia planetara, ba chiar a condus aceasta evolutie (unii ar argumenta ca alti conducatori decat religiosi nu stim avea).

    Intre Hristos si biserica lui este o legatura precum intre familia Porsche si automobilul pe care il detin. E al meu. Fac ce vreau cu masina aia. Eu am facut-o, eu ii dau foc.

 3. > Cumintenia este actualitatea, traitul in prezent si nu in desertaciunea vreunui vis.

  Aici e cheia – cand realizezi ca in cele mai adanci, cele mai personale momente si conversatii limbajul ce-l fosolosim e unul construit in secole si milenii, atat pt.a crea si apoi lupta impotriva zgomotului si confuziei, astfel ca pare special creat pt. a construi vise desarte. De unde – cred – insistenta pe experienta, si indepartarea de confuzia limbahului in religiile ascetice (Zen, crestinii primelor secole in Filocalii, etc..)

  Daniel Everett are o serie de observatii foarte interesante despre tribul amazonian Pirahã, despre legatura dintre limbaj si cultura si masura in care un set de valori/credinte poate fi incodat in regulile limbajului.

  > Reactualizarea e mult prea frecventa in domeniul religiei.
  > Intre Hristos si biserica lui este o legatura precum intre familia Porsche si automobilul pe care il detin. E al meu. Fac ce vreau cu masina aia. Eu am facut-o, eu ii dau foc.

  Aici e a 2-a cheie. Procesul de purificare al ideilor, a povestilor crestinismului s-a intamplat in primele secole ale primului mileniu intr-un proces politic a carui intensitate face de ex. schismul protestantismului sa apare ca o noua miscare politica mai degraba decat o schimbare dogmatica majora. In ce masura marturiile scripturii reflecta gandirea moderna, renascentista ori pe cea antica? Problema nu-i doar a bisericilor actuale ci si a impactului lor asupra marturiilor istorice. Mai revede careva vre-una din zecile, sutele de idei, opinii ce-au fost categorisite ca erezii?

  Da, orisice masina are un abtibild, si singura metoda de a conduce o „masina./punct” e sa o faci tu de la zero. Si aici e problema – daca vrei sa o faci bazat pe conceptul actual de masina – e nevoie de o corporatie/biserica ca sa inteleaga si sa rezolve problemele ridicate de design si productie. Dar daca realizezi ca de fapt tot ce-ti trebuie in cel mai rau caz e o bicicleta problema se simplifica enorm.

  1. Imi plac cheile de cand ma stiu, astfel incat nu reusesc niciodata sa le arunc. Nu te potrivesti niciunei yale? Nu este problema. Vei astepta la mine in sertar pentru ca viitorul cheilor si al yalelor este numarat, niste ambasadori ai trecutului, al usilor si clantelor dar si al petrecutului, al schimbarilor si al translatiilor. Si atunci vei vorbi, cand totul va fi deschis si curat, cand cheile logicii vor sudui in libertate deplina pe soselele patriei.

   Religia nu s-a nascut cu Iisus, si nici Iisus cu religia. Poate fi El nefericit sa fie doar un abtibild?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s