Nu ești Charlie. Te cobori până acolo?!

Câteva zile după o fenomenală eroare de securitate, este de necrezut că zeci de lideri mondiali s-au adunat laolaltă pe străzile Parisului, supranumit cu această ocazie ‘capitala lumii’ de către însuși președintele Hollande al Franței.

Incidentul de la Charlie Hebdo reprezintă o mare umilire adusă Europei. Nu pentru că ar sta îngenuncheată cu arma la tâmplă, ci pentru că o face de dragul unor desene idioate și cu prețul vieții unor desenatori și ale căror mesaje continuă să le ignore.

Despre propria motivație, regretatul Charb a zis: “Trebuie să continuăm până când islamul va deveni la fel de banal precum catolicismul!”. Dacă totul a fost făcut în numele egalității tuturor credințelor în derizoriu, arată de fapt a prozelitism în favoarea ateismului, religia lui non-dumnezeu.

Însă banalitatea nu este deloc opusă sacrului. Există și un revers al remarcii sale care sună în felul următor: “Trebuie să continuăm până când islamul va deveni la fel de sacru precum catolicismul!”.

Practica blasfemiei după bunul plac este o opțiune personală și un lux rezervat bufonilor. Nu poate deveni o mare misiune iluministă pentru că este un abuz al articolului 18 din declarația universală a drepturilor omului. Doar pentru că au libertatea de a-și schimba religia, oamenii nu pot fi obligați să o facă, subt constrângerea ironiei umilitoare.

Oprobriul public unanim este împotriva mărșăluirii forțate subt un steag de care nu te poți despărți. Cum rămâne cu cei care sunt, cum zicea Goethe, sclavi convinși că sunt liberi? Nu cumva manifestă pentru libertatea discursului tocmai cei care nu au nimic de zis?

Cine ține arma lipită de tâmpla Europei? Europa singură stă cu arma la tâmplă.
religion

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s