Codul demagogic-deontologic: să mori de râs

maho
Pot să critic caricaturiștii dispăruți fără să sprijin statul islamic?

Dacă victima unui viol nu poate fi învinovățită pentru felul în care s-a îmbrăcat, la fel nici jurnalistul ucis nu poate fi făcut responsabil prin conținutul publicat.

Interpretarea caricaturii nu îl poate nici scuza pe criminal, nici acuza victima, însă poate influența acțiuni similare din viitor. Dacă este evident că un anumit cod vestimentar într-un anumit loc te bagă în bucluc, publicul trebuie să afle: nu umbla cu minijup pe faleză după miezul nopții.

Dispăruții erau perfect conștienți de reacția emoțională produsă în rândul a milioane de conaționali și o practicau conștient spre deliciul altora care le contemplau afrontul. Aceasta în virtutea principiului: cu cât ești mai controversat, cu atât ești mai bine vândut. Cine seamănă vânt, culege furtună.

Din păcate, natura concurențială a industriei face ca jurnalistul să îmbrățișeze și să cultive controversa, în evident dezacord cu menirea sa. Dacă ai nevoie de bani împrumut, mergi întâi pe facebook-ul celui căruia vrei să-i ceri ca să vezi: este sau nu Charlie? Ca să știi cum să îi captezi bunăvoința. Și, din păcate, asta înseamnă de multe ori să înjuri pe cineva: pe evrei, pe arabi, pe țigani…

Nimeni nu dispută judecata dreaptă asupra criminalului, care este condamnarea cea mai fermă. Ideea că acești criminali există în continuare printre noi și că pot fi testați și demascați prin reacția la niște josnice caricaturi e cea ridicolă. Cu atât mai mult că sensul jurnalistic al desenelor însele e cu totul absent: satirizezi personaje notorii, șefi de stat, miniștri și regi și nu coate-goale care merg la biserică.

Sacrificiul celor de la CH evidențiază într-adevăr problema libertății de expresie, însă ea trebuie neapărat acordată și criticilor lor, deopotrivă. E imperios necesar să poți critica o caricatură fără să treci drept terorist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s