Simți cum devii terorist? Te putem ajuta

charlie-hebdo-005

Oamenii au ajuns să protesteze ieri cu milioanele la Paris. Ce îi lipsește celui mai mare protest al tuturor timpurilor ca să fie o invitație la radicalizare?

Moartea în urma terorismului figurează foarte jos în statisticile globale. Totuși, nu există manifestații de asemenea amploare împotriva automobilismului, înfometării sau a diabetului zaharat. Frica de moarte nu îi scoate pe oameni în stradă.

Au ieșit în stradă pentru a susține o revistă pe care nu o cumpăraseră niciodată? Nici asta nu poate să fie. Prea puțini erau dedicați desenului satiric.

Au ieșit pentru libertatea de expresie? De ce tocmai acum? Există amenințări mult mai mari pentru asta decât Islamul. Libertatea de expresie trebuie apărată mai des, și nu doar la moartea celor care o încalcă.

Modernizarea și globalizarea nu sunt nimic altceva decât un proces de europenizare a lumii. Asta implică, în revers, mondializarea Europei sub aspectul populației. Semnalul de alarmă în legătură cu islamizarea Franței trimite la soluția Le Pen în lipsă de o altă soluție mai bună din partea statului.

Statul global nu își mai permite să întârzie cu o reformă a imigrației. „Nu vii la mine acasă ca să îmi zici cum să mă port”? Criminalii sunt ca și noi, zâmbesc la cameră ca și noi, se îmbracă la fel ca și noi. Încearcă să fie ca și noi fără să reușească, și de aceea recurg la crimă. Cel mai rezonabil protest ar fi acela pentru superioritatea asumată care să înlăture piedicile integrării. Aceste piedici sunt împotriva Europei și a ideilor sale celor mai mărețe.

După articolul 13 al Declarației universale a drepturilor omului, termenul de „migrație ilegală” nu a dispărut. Iată un subiect pe care nu l-ai văzut vreodată în paginile lui Charlie Hebdo. Ralierea populației împotriva islamismului și nu împotriva statului inept în a rezolva imigrație, economie, securitate, etc reprezintă cea mai mare lovitură data ziarului, care era autoproclamat antisistem si antidiscriminare. Și, totodată, o lovitură dată întregii comunități globale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s