Libertatea de expresie, de jignire și ură

charlie-hebdo-islamophobie-liberte-expression

Din nou, buletinul de știri a devenit film de groază. Pe cât de lamentabilă este lumea lui Charlie Hebdo, pe atât de oribilă e uciderea bieților săi caricaturiști.

Ralierea populară este totuși puțin forțată. Charlie Hebdo nu a adus un mare serviciu democrației, ci dimpotrivă: este garanția că libertatea de exprimare funcționează, în timp ce lasă grav de dorit. Desenele sale nu merită tiraje de mii de exemplare. Libertatea nu are sens dacă nu reușește să facă o selecție în producția culturală. Când ai talent, e păcat să îl irosești pe desene pornografice cu lideri religioși.

CH nu poate fi un exemplu pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru jurnaliști; ei sunt primii care se pierd cu firea, ceea ce îi incapacitează și mai mult decât de obicei; de aici, inflația de vorbe mari și adoptarea simbolului „eu sunt Charlie” de către persoane care nu au ținut în mână vreun exemplar si care nu ar prinde, nici gusta multe din poantele de acolo.

Elita a încetat să se mai supere în urma satirei, și iată că, mai mult decât atât, e chiar dornică să aloce bufonilor un rol mai mare decât au de obicei, acela de martiri. Odihnească-se-n pace! Glorie eternă! În memoria lor, s-au stins câteva minute până și luminile turnului Eiffel! Cine dorește nemurirea, știe ce are de făcut.

Criminalii s-au comportat ca niște adevărați profesioniști, au pătruns în clădire, s-au orientat, au scăpat de urmăritori… și au lăsat în urmă, în mașina din care au fugit, un buletin de identitate. Este o veche tradiție musulmană: și după atacul din 11 sept 2001, unul din pașapoartele teroriștilor a fost găsit în dărâmăturile WTC.

De fiecare dată când se întâmplă o crimă, nu legea specifică faptul că motivele trebuie căutate și remediate. Este propriul nostru simț al conservării care o face. Ceea ce comunică acum presa despre această crimă nu se depărtează câtuși de puțin de iresponsabilitatea și manipularea specifice semenilor lor, care au pierit la Paris.

Simțul meu de conservare mă îndeamnă să nu iau povestea acestei crime ca o dovadă a stupidității religiei și a Islamului. Nici ca o dovadă că afrontul și ura ar putea fi soluția. Avem fiecare o problemă cu simțirea adevărului și a canalelor care îl bruiază sub aparența informării pline de sentimente: făptașii sunt pur si simplu mercenari psihopați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s