Partidul NOSTRU

Picture 8
După alegeri, văd cum mulți (pe www, majoritatea nu-i știu personal) încep să se manifeste politic. E un lucru superb, cât de poate de sănătos și e firesc să se concretizeze într-un partid al celor care simt că se poate mai bine și care vor să fie ascultați și să participe în comunitate.

Proaspătul președinte Iohannis, pe laurii milionului său de admiratori […] a anunțat deja „partidul Facebook”, însă ar fi incomplet și trist să ne culcăm pe o ureche cu asta; nu știu câți din PNL stau să trieze ce scrie acolo și să îi aducă la cunoștință voința acestui „partid”; prefer să văd o variantă solidă care să o facă; 25,000 de semnături nu pare imposibil de adunat cu ajutorul www, asta chiar înainte de a reforma legea electorală restrictivă de care „beneficiem” în prezent.

Mulți care scriu sunt sătui de ideea de politică, stânga, dreapta, parlament și pe bună dreptate; totuși, aruncarea la gunoi a acestei rânduieli e repezită: nu e chiar felul în care putem să folosim indignarea noastră? doar ieșind în stradă nu putem face mare lucru; comunicând mai întâi în comunitate, prin www, putem articula cerințele noastre și folosi cum trebuie aceste concepte și sensul instituțiilor pe măsură ce ne familiarizăm cu ele; mulți suntem începători la capitolul „cultură politică” însă avem dorința de a depăși acest stadiu și cu siguranță avem în www un aliat, cu condiția de a reuși să traducem în limba română experiența mai multor nații și generații.

Traian Băsescu: „…cu experiența mea, aș fi un prim ministru foarte bun, dar nu mă pregătesc pentru asta”; îl invit pe d-l Băsescu să pregătească pentru noi un curs „popular” de politică, economie și guvernare pentru cei care vor să voteze mai bine și să își aleagă cei mai inovativi, creativi și mai patrioți lideri, reprezentanți, miniștri, șamd; nu dorim să ne distanțăm de cei care au contribuit la structurarea statului român așa cum arată azi, ci dimpotrivă, dorim să îi chestionăm și să îi cooptăm în visul nostru; dar nu ne pot condamna pentru încrederea limitată pe care le-o acordăm date fiind circumstanțele actuale; avem nevoie să includem o pătură cât mai mare de participare populară, necondiționată de partidele deja existente; dacă vor să primească laurii realizărilor lor, trebuie să fie gata să o împartă cu cei mulți și nu s-o centralizeze în patalamaua personală; agora nu poate fi în continuare limitată la câțiva, ci dimpotrivă, lărgită cât mai mult.

Cel mai potrivit acum e să creăm un partid. Hai să ne raportăm la ceea ce se vede cu ochiul liber și e evident că le scapă celor deja implicați. Nu cumva, odată intrați în joc, o să ne scape și nouă? Deja ne lovim de tot felul de cuvinte, etichete, proceduri, detalii, patimi și orgolii. Multe sunt rezultatul confuziei bine țintite al unei orânduiri deloc interesate de cultura noastră politică. Nu avem voie să pierdem ceea ce avem acum: sentimentul că putem, credința de a fi folositori și efectivi în depășirea problemelor țării. Participarea este binevenită și necesară din partea tuturor și nu e deloc valabilă competiția așa cum ne este îndeobște prezentată: nu există un număr limitat de poziții avantajoase pe care să ne batem; atât de mulți sunt cei care au nevoie de trezire din apatie și însingurare, încât ieșim din modelul economic al locurilor limitate; suntem toți unul, vrem același lucru, putem avea încredere în noi și în cei cu care ne aflăm în contact; putem munci împreună; putem avea împreună.

Ceea ce avem deja în vocabular și în mersul instituțiilor este îndeajuns pentru a ajunge acolo unde dorim; nu toți cei din sistem sunt corupți; înainte de a realiza chirurgia necesară, definim mai întâi încrederea în ceea ce avem; pentru a merge mai departe, rupem o bucată în mod realist îndeajuns de mică pentru a păstra stabilitatea; vorbind pentru adepții democrației directe, înainte de a o implementa național e de dovedit că funcționează în partidul nostru; neconvinșii o pot încerca; cei care au reticență față de ideea de „stângă liberală”, o pot afla și discuta șamd; nu putem crea un partid focalizat pe o singură idee; ar fi greșit de creat multe partide mici care pot avea soarta „divide et impera” în fața politicii consacrate; putem într-adevăr porni de la un program similar spaniolului Podemos, tradus recent în românește. L-am citit cu entuziasm și cu siguranță va inspira mulți români. Am putea și noi ajunge în parlament. Doar că nu se poate numi la fel. Cum să îi spunem?

PARTIDUL NOSTRU; N-o fi chiar ăsta numele pe care îl căutăm?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s