Îmbogățirea limbii și a culturii politice; expectoral

Acest articol sugerează necesitatea unui cuvânt care să clarifice criteriile pe care un cetățean își consideră votul.

(dexonline) *expectatív, -ă adj. (mlat. exspectativus, fr. expectatif. V. aștept, deștept). Care dă drept la așteptare, care te face să aștepți: situațiune expectativă.

(propunere) *expectoral=ceea ce se așteaptă de la o persoană care își asumă un rol public; Expectoralul funcției prezidențiale=ceea ce președintele are de făcut ca răspuns la aștepările celor care l-au ales.

Fiecare om care votează are ceva anume în minte în momentul în care alege; suma așteptărilor mulțimii are nevoie de o denumire pentru a fi adresată și conturată; felul în care persoana aleasă ajunge să acționeze este influențată de acestea.

Deși funcția respectivă (să zicem acum prezidențială) are un rol foarte clar stabilit (prin constituție), este clar că de vreme ce trebuie să alegem pe unul sau altul pe acest post, fiecare are de ales în timpul mandatului între variante care să fie mai mult sau mai puțin conforme celor pe care îi reprezintă; responsabilitatea fiecăruia face ca să aleagă acele opțiuni care fac dreptate votanților mai mult decât lui personal; practic, campania electorală este un test în care fiecare candidat prezintă dorința și capacitatea de a interpreta în fapte misiunea.

Relația dintre electoral și expectoral este proporțională cu cea dintre inconștient și conștient; este de dorit ca votul să fie acordat în urma unor deliberări personale și nu după criterii sentimentale sau legate de apariția fizică sau vestimentară, care țin mai mult de cuvântul reprodus în următorul paragraf:

(dexonline) *expectorație, expectorații, s. f. 1. Secreție patologică a căilor respiratorii, eliminată prin tuse; spută, flegmă. 2. Eliminare prin tuse a produselor patologice din plămâni sau din căile respiratorii superioare; expectorare, – Din fr. expectoration.

Picture 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s