Votul fără rost e capcană pentru prost

Picture 7Suntem chemați să votăm fără niciun rost; rolul de președinte este pe cât de bombastic pe atât de lipsit de impact și de eficiență-reprezentantul cel mai de seamă al statului, complăcut a fi simbolul pseudodemocrației și al unei bunei credințe neputincioase.

Elita conducătoare e bucuroasă văzând poporul cheltuindu-și energia într-o asemenea bătălie. Locul ei nu poate fi zdruncinat, indiferent de cine câștigă. Jocul democratic, singurul care are capacitatea să-i diminueze influența, pare să fie, în mod discret și sigur, confiscat.

În clasa politică fiecare știe care e mâna pe care o pupă și de ce. Toți mărturisesc că sunt subordonați poporului în timp ce îi servesc cel mai mare dușman: capitalul. Dar, vai! nu e frumos să zicem „capital”; spunem „piață liberă” și „liberă inițiativă”; câte parale face libertatea de constituire în partide câștigată în ’89 se poate vedea, dar nu foarte clar: prețul votului este cel mai bine cunoscut de către oligarhi și lobby-iștii lor; tot ei controlează publicul prin ziare, radio și tv și-l îndoctrinează prin reclame și tot soiul de produse „artistice”.

Omului obișnuit îi place să meargă la vot pentru că e băgat nițeluș în seamă, se simte folositor și i se gâdilă orgoliul; dacă îi umple burta într-o seară, e mai bine decât nimic; ar fi îngrozitor să fie nevoit să facă, pentru politică, mai mult decât atât; pare un preț rezonabil să meargă acum la vot și să fie lăsat 5 ani în pace să se distreze privind la tembelizor; aceasta e „clasa de rând”, a cărei cucerire garantează câștigul alegerilor; un echilibru între viața personală și cea a comunității care pare, de bine de rău, să funcționeze.

„Clasa de mijloc” sunt mai puțini, mai activi, mai influenți, sunt pe ales; „modernizarea” țării stă pe umerii lor; biznismeni, funcționari, specialiști, ei sunt exemplele date clasei de rând, ei sunt elita ne-conducătoare, tehnocrații; dacă rotițele sistemului ar putea să meargă fără ei, ar fi foarte grav: au mândrie și conștiință de sine; ei sunt propagatorii corupției pentru că știu cât de greu se fac banii și cunosc dedesubturile; tot ei sunt, pe măsura eticii lor, teoreticienii corupției și anticorupției; ei sunt instrumentele schimbării și a mimării ei. Această situație România o împrumută din lumea „civilizată”.

Cea mai mare problemă a domnului Iohannis este incredibila sa imagine de neprihănire și de nepătare care ignoră sau idealizează realitatea descrisă mai sus. Mizând pe slăbiciunile notorii ale lui Ponta, Iohannis evită să ne dezvăluie propriile sale calități; nu pare să fie altceva decât un abstract și artificial Non-Ponta. De 15 ani primar, pare, cu naivitate, să nu înțeleagă cum jocul politic poate fi nuanțat și negociat cu cei care nu îl susțin încă; povestea dânsului cuprinde o contradicție fundamentală: președintele e un campion al sistemului; dacă sistemul e corupt, este un campion al corupției; Iohannis nu poate câștiga pornind de la corupție, căruia el singur s-ar opune; ajuns președinte, nu va putea împlini nimic din ce zice fără un spirit combativ pe care întârzie să ni-l arate. La o adică, a ajuns primar fără să se bată pentru asta. Iconițele cu sigla PSD sunt nimic față de aerul mesianic-mecanic al lui Klaus. Sperăm să-i folosească mai mult decât i-a folosit lui Macovei.

Vrând neapărat să-i dea premiul întâi cu coroniță, bunicul plasează nepotul favorit într-o clasă de prostănaci-acesta pare să fie traseul copilului-minune Victor Ponta, care iată, intră în marea finală cu un mare plicticos. În urmă cu 5 ani, încerca să-l plaseze, împotriva voinței președintelui Băsescu, în postul de prim ministru. Astăzi au ajuns contracandidați. Dacă e de votat, nu e o cauză demnă. Când votezi, dai din lac în puț.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s