Prietenilor mei susținători ai lui Klaus Iohannis

Picture 8Pro-Iohannis nu e totuna cu anti-Ponta. Dacă vrea să câștige, Klaus are nevoie să arate mai mult decât atât.

Privind la televizor imagini de la un miting anti-Ponta, PSD-iștii se îndârjesc mai tare. Văzându-se în stradă, poate duce la bătaie. Spiritele sunt încinse. Ideea nu e să ne răcorim unii pe alții într-o tăbăceală națională. Cel mai important și responsabil lucru de făcut acum este de-fanatizarea și de-radicalizarea discursului.

Manifestarea potrivnică de stradă înaintea votului poate arăta frică de a-l pierde. Mânia disperării nu poate aduce luciditate, nici majoritate. Dacă ești în mod serios de partea lui Iohannis, încearcă să detectezi ce e de susținut la el și fii pregătit să discuți asta cu cineva nehotărât. Și să arăți tu însuți flexibilitatea pe care o aștepți de la celălalt.

Cui te adresezi, de fapt? În primul rând nedecișilor și celor care susțin contrariul. Să poată și răspunde, să poată să și înțeleagă, să poată și veni de partea ta. Lucru imposibil de întâmplat în stradă, între alte câteva mii care scandează și eventual mai rup un banner, mai sparg o vitrină și aruncă cu pietre după jandarmi – încă un vot pentru liniștea telespectatorului. În ultima săptămână de campanie, demonstrațiile anti-Ponta îl avantajează pe Ponta.

Sunt, totuși, ditamai 10 procente între ei. Cu tot turismul electoral, nu te amăgi: avantajul lui Ponta este real. Vestea bună pentru tine este că atitudinea față de votul din afara țării arată că și lui îi este teamă să-l piardă; sunt mulți acolo și sunt de partea ta. Vestea proastă e că, oricât te-ai simți de încurajat, mitingul anti-Ponta nu te ajută deloc. Nu e o exuberanță pe care să ți-o permiți acum. Nu așa crești în sondaje. Nu e momentul de solidarizare în piață. Nu asta e tema.

Amândoi candidații sunt de acord asupra celor mai multe și mai importante lucruri în ceea ce privește guvernarea. Știu că nu accepți ușor lucrul ăsta sau poate ți se pare că e bine să fie așa. Niciun partid nu are monopol la progres sau la corupție. Aceleași lucruri vor fi făcute, însă nu trebuie făcute de Ponta, ci de Iohannis?… De ce? E nevoie să se vadă o delimitare clară între alternative. Tu o vezi? Aici chiar nu pot să te ajut. Nu au reușit să se despartă de proaspăta amintire a alianței lor.

Ești disperat de Ponta?… Cea mai îngrijorătoare e lipsa de alternativă a alegătorilor la ceea ce reprezintă amândoi: neoliberalismul cel mai ordinar, legitimat de forțele „civilizatoare” ale vestului și dominat de elanul corporatist care domină media și distruge planeta. Nici unul dintre ei nu a luat o poziție decentă față de sărăcie, educație, sănătate sau mediu, de exemplu. Însă amândoi susțin mesajul: „Mergeți în număr mare la vot!”. Fără susținere la vot, sistemul lor își pierde legitimitatea. Ești pregătit să vezi dincolo de asta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s