Sfârșitul istoriei?

de Noam Chomsky

Scurta și ciudata eră a civilizației umane pare să se apropie de final.

Nu e plăcut să îți imaginezi ce gândește bufnița Minervei când, la lăsarea serii, începe analiza timpului civilizației umane, care acum este posibil să-și afle sfârșitul neglorios.

Această eră a început acum aproape 10,000 de ani în câmpia fertilă a orientului mijlociu, întinsă de la pământurile Tigrului si Eufratului, trecând prin Fenicia pe coasta estică a Mediteranei până la valea Nilului, si de acolo, prin Grecia, din ce in ce mai departe. Ceea ce se petrece acum în această regiune este o lecție dureroasă până unde poate coborî specia noastră.

Pământul Tigrului si Eufratului a fost scena unor orori de nedescris în ultimii ani. Agresiunea duetului George W. Bush-Tony Blair din 2003, pe care mulți irakieni o compară cu invazia mongolă din secolul al XIII-lea, a fost o lovitură letală. A distrus ceea ce a supraviețuit după sancțiunile cerute de Bill Clinton și implementate de ONU în Irak, condamnate ca fiind genocid de către distinșii diplomați Denis Halliday si Hans von Sponeck care le-au administrat până când și-au dat demisia în protest. Raportul lor tulburător a primit tratamentul obișnuit rezervat faptelor incomode.

Una din groaznicele consecințe ale invaziei SUA-Marea Britanie este descrisă in New York Times in „Ghidul vizual al crizei din Irak si Siria”: schimbarea radicală a Bagdadului de la cartierele mixte din 2003 la enclavele sectare adâncite în ură. Conflictul început de această invazie s-a înmulțit și împrăștiat si acum face praf întreaga regiune.

Mare parte a acestei arii se află în mâinile ISIS, autoproclamatul stat islamic, o caricatură hâdă a formei extreme de radicalism islamic din Arabia Saudită. Patrick Cockburn, corespondentul ziarului „The Independent” și unul din cei mai buni analiști ai lui ISIS o descrie astfel: „organizație sectantă extrem de dezgustătoare și în multe privințe fascistă ce ucide pe toți cei care nu practică riguroasa lor variantă a Islamului”.

Cockburn subliniază contradicțiile reacției vestului la apariția ISIS: eforturile de a ii porni activitatea din Irak, ei și altor organizații, cu scopul de a submina oponentul din Siria, brutalul regim al lui Bashar Assad. Intre timp, o bariera majoră a răspândirii în Liban rămâne Hezbollah, un inamic vechi al SUA si al aliatului lor Israel. Pentru a face lucrurile si mai complicate, SUA își împărtășește îngrijorarea față de răspândirea ISIS, printre altii, cu inamicul său Iran.

Egiptul s-a cufundat într-una din perioadele sale cele mai negre sub o dictatură militară sprijinită de SUA. Această soartă nu e scrisă în stele. De multe secole, alternativele sale fezabile au primit piedici din partea unor puteri imperiale.

După ororile ultimelor două săptămâni nu mai e necesar sa comentăm ce emană din Ierusalim, în vechime loc producător de repere morale.

Acum 80 de ani, Martin Heidegger elogia Germania nazistă pentru speranța pe care o dădea salvării glorioasei civilizații grecești din mâinile barbarilor din est si din vest. Iar astăzi, bancherii germani zdrobesc Grecia printr-un regim economic cu scopul de a-și menține bogăția si puterea.

Foarte probabilul sfârșit al erei civilizației este prezis de un nou raport preliminar al IPCC (Panoul International pe tema Schimbarilor Climatice), care furnizează o monitorizare în general conservatoare a schimbărilor din lumea fizică.

Raportul concluzionează că ridicarea nivelului emisiilor de gaze produce prin efectul de seră „un impact grav, ireversibil si pe scară largă asupra oamenilor și ecosistemelor în deceniile care urmează”. Ne apropiem de nivelul de temperatură la care topirea gheții ce acoperă Groenlanda va fi de neoprit. Punând la socoteală topirea antarctică, marea ar inunda multe orașe si câmpii de coastă.

Era civilizației coincide îndeaproape cu epoca geologică denumită Holocen, începută acum 11,000 ani. Epoca anterioară, Pleistocen a durat 2.5 miloane de ani. Oamenii de știință sugerează acum faptul că o nouă epocă ar fi început acum aproximativ 250 de ani, Antropocen, în care activitatea umană are un impact major asupra lumii fizice. Această rată a schimbării epocilor geologice este greu de ignorat.

Unul din indicatorii impactului uman asupra mediului este dispariția speciilor, estimat acum la acelasi nivel precum 65 milioane de ani în urmă, când un asteroid gigant a lovit Pământul. Aceasta ar fi cauza dispariției dinozaurilor care a deschis proliferarea mamiferelor mici si implicit a omului. Rolul asteroidului a fost luat astăzi de oameni, care condamnă multe specii la dispariție.

Raportul IPCC reafirmă că „vasta majoritate” a rezervelor cunoscute de petrol trebuie lăsate în sol pentru a reduce riscul asupra generațiilor viitoare. Și, între timp, marile companii energetice nu fac un secret din obiectivul lor de a le exploata si de descoperi altele noi.

Cu nu mai mult de o zi înainte de publicarea raportului, The New York Times scria despre uriașele cantități de grâne din Midwest care se distrug pentru că noile produsele petroliere din North Dakota au întâietate la transportul feroviar in drumul lor spre Asia si Europa.

Dintre consecințele cele mai temute ale încălzirii globale pricinuite de om este topirea regiunilor permanent înghețate. Un studiu din Science magazine avertizează că „schimbări chiar și mai mici decât cele anticipate ar topi regiuni permanent înghețate, eliberând gaze cu efect de seră incastrate in gheata”, cu „consecinte fatale” pentru climatul global.

Arundhati Roy sugerează că „cea mai potrivită metaforă pentru nebunia timpului nostru” este ghețarul Siachen, unde soldații indieni și pakistanezi s-au tot ucis unii pe alții pe cel mai înalt front din lume. Acest ghețar se topește și dezvăluie „mii de obuze folosite, canistre de benzină goale, topoare pentru gheață, bocanci, corturi și orice alt tip de gunoi pe care mii de soldați pot să genereze” în acest conflict lipsit de orice sens. Ghețarii se topesc, iar India si Pakistanul privesc in fata un dezastru indescriptibil.

Tristă specie. Săraca bufniță.

Chomsky-9-4_850_593

Traducere a articolului din 4 Sept 2014, In These Times

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s