Topuri, clasamente si metehne autohtone

Ma bucur sa citesc editorialul intitulat “Topuri, clasamente si metehne autohtone” din 21 aprilie 2014 al domnului Tiberian si as dori sa ma alatur dezbaterii pe care o propune. Din pacate, pe saitul jazzcompas.com, unde a fost publicat, nu pot folosi „adaugarea comentariului”. In cuvintele lui Catalin Milea „platforma Jazz Compas are cu totul o alta directie decat cea in care conduc eu discutia”. Nici jam session-ul organizat de catre ei la Green Hours nu poate fi comentat decat eventual in sens pozitiv, ignorand realitatea.

Ultima oara cand am fost la o intalnire de muzicieni, in primavara anului trecut, pe terasa clubului jazzbook, domnii Tiberian, Milea si Sipa erau buni prieteni si se dezbatea nimic altceva decat nasterea lui jazzcompas. Momentan, se pare ca domnul Sipa trebuie „dat afara din jazz”.

Principiul oligarhic este foarte profitabil si va continua sa functioneze pana in momentul in care legea morala, care suprima comunicarea si incurajeaza practici defectuoase si netransparente de organizare, va fi inlocuita cu o lege scrisa. Un set de reguli pe care organizatorii unui eveniment pe teritoriul statului roman trebuie sa le urmeze.

Muzicienii de jazz care au activitate internationala beneficiaza de cadrele organizatorice de acolo, insa ajunsi in Romania par sa uite ca acestea lipsesc aici.

Scena romaneasca are mare nevoie de descatusare din starea de servitute in fata mediocritatii, iar topurile si premiile fundatiei Muzza ar fi putut fi reformulate prin dialog. Cu palmaresul domniei sale, nu e de mirare ca domnul Sipa colaboreaza la ultima gala a domniei sale cu Ministerul Culturii si ICR. Insa, citind explicatiile domnului Tiberian, aflam ca dansul detine toate cheile si solutiile de evaluare.

Motivul pentru care muzicienii din tara noastra nu beneficiaza de o uniune care sa le reprezinte interesele este necunoscut. Pana nu exista aceasta forma de organizare, vom avea surpriza ca bani alocati de catre statul roman catre jazz ajung oriunde, numai la muzicieni nu, iar valorile promovate sunt indoielnice.

Practic, forurile actuale de evaluare sunt formate din muzicienii cei mai (auto)supraevaluati, care doresc sa detina haturile in continuare, pentru a putea compensa astfel lacunele profesionale si de educatie. Cine imparte, parte isi face. Cum sa doreasca dansii comunicare, transparenta, meritocratie si uniune?

Jazzul este atat de bun cat este de creativ si de inovativ, calitati care se dezvolta in timp si intr-o comunitate libera de resentimente si de alte feluri de probleme mentale. Exista muzicieni care stapanesc limbajul, dar care nu par sa faca altceva decat sa preia idei pe care sa le tot reproduca. Daca nu reusesc sa ajunga la originalitate, este pentru ca anturajul este satisfacut cu sabloanele. Cultura yes-man-ilor este prevalenta si aici.

Insa datoria noastra de artisti este aceea de a fi critici cu realitatea. Ba chiar se pare ca arta ar fi modul de comunicare si de manifestare cel mai puternic pentru schimbarea sociala. Intre jazz si conservatism (as zice conservatorism, insa nu in sens UNMB) exista o relatie esentialmente antagonica.

In ceea ce ma priveste, stiu de ce merg la un concert. Pentru ca am legatura cu o lume valorica, o naratiune in care sunetul este manuit pentru a descrie ceva inexistent in viata de zi cu zi, lucru dupa care mundanul plange.

Din pacate, in Romania, povestea jazzmanilor nu este o poveste a libertatii. Nu in sensul artistilor pomeniti in articolul domnului Mircea Tiberian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s